Sture Falheds fotodonation

Den välkände svedalafotografen Sture Falhed stängde sin ateljé för gott julen 1981. När han avled 20 år senare hade han testamenterat hela sin egen och sina företrädares fotografiska kvarlåtenskap till Svedala kommun som mottog denna i januari 2004.

Föreningen Svedala-Barabygden fick i uppdrag av kommunen att uppordna, skanna och katalogisera hela samlingen. Falheds donation består av cirka 50 000 negativ.

När kommunen övertog samlingarna förvarades de i ett mörkt och trångt vindsutrymme i Sture Falheds privatbostad.De var i mycket god ordning, med välskötta förteckningar över de flesta ”sittningarna”.

Betty Sandberg

Under årens lopp har tre fotografer avlöst varandra.

Först var Betty Sandberg. Hon föddes 1874 i Börringe. Hennes föräldrar var smeden i Bramstorp, Jöns Nilsson/Sandberg, och hans hustru Karna. Familjen flyttade 1889 till Svedala och i samband därmed står Betty som piga i kyrkböckerna. Hennes far byggde huset på Kyrkogatan 6 år 1891.
Hur och när Betty blev fotograf vet vi inte, men gissningsvis kring sekelskiftet 1900. Då öppnade hon troligen också sin första ateljé som låg på bakgården till Storgatan 14 (nuvarande ”Två lyktor”).

År 1913 fick hon lagfart på sina föräldrars hus på Kyrkogatan och byggde då ateljén som finns på bakgården än idag. Vi vet inte när hon slutade som fotograf. Ingen förteckning finns bevarad över Betty Sandbergs fotograferingar. På Falheds vind fanns däremot cirka 3000 glasplåtar som saknade uppgifter om vem som tagit bilderna eller vem som blivit avporträtterad. Vi bedömer att Olga Cederholm har tagit de flesta av dessa, men Betty Sandberg har bevisligen tagit en del av dem. Dessa bilder har vi därför benämnt som ”Ej katalogiserade”. Betty Sandberg gick ur tiden 1924

Olga Cederholm

När Olga Cederholm efterträdde Betty Sandberg vet vi inte.

Eftersom hennes anteckningsböcker börjar i mars 1928, och de flesta av de funna okatalogiserade bilderna kan vara från tiden före 1928, kan hon ha övertagit rörelsen redan vid Betty Sandbergs död 1924 eller tidigare.

Olga Cederholm föddes 1900 och var dotter till den sedermera vitt kände ”kloge gubben”, Magnus Sederholm, och hans hustru Ida i byn Sjödiken strax norr om Svedala.

Olga Cederholm drev ateljén under cirka 25 år, fram till april 1947 då Sture Falhed övertog rörelsen. Hon avled 1970.

Sture Falhed

föddes 1916 i Voxtorp, strax norr om Hallandsåsen. Hans utbildning till fotograf fick han hos en fotograf i Simrishamn.

Därefter fick han anställning hos den mycket kände och idag legendariske fotografen Otto Ohm i Malmö.
Där fick han arbeta med alla typer av fotografering, från reklam- och pressfotografering till hem- och festfotograferingar.

Han fick sedan jobb hos ”Foto-Triangeln” i Malmö. När han varit där i två år tyckte han att det var dags att skaffa sig något eget och då han såg en annons att Olga Cederholm i Svedala ville sälja sin affärs- och fotorörelse reste han dit.

När han såg den stora och fina ateljén bestämde han sig för att bli fotograf i Svedala.

Han flyttade till Svedala den 28 februari 1947, men enligt handstilen i fotoliggaren tog han över rörelsen i april 1947.

Efter nästan 35 år som fotograf i Svedala stängde han affären och fotoateljén julen 1981, i samband med sin pensionering.
Sture Falhed gick ur tiden 2001 och efterlämnade ett testamente där han donerade hela negativsamlingen till Svedala kommun. Som tidigare nämnts fick Föreningen Svedala-Barabygden uppdraget av kommunen att uppordna, skanna och katalogisera hela samlingen.

3 tankar på “Sture Falheds fotodonation

 1. Hej,

  jag har hittat bilder på min farmor och farfar i ert arkiv. Undrar om det finns möjlighet att få tillgång till bilderna på något vis. Jag är främst ute efter att få dem högupplösta för att kunna skriva ut dem. Om det går att anordna digitalt så är det att föredra, men jag kan också, någon gång i framtiden tänka mig att komma förbi ert arkiv personligen, om det går såklart.

  Med vänlig hälsning,
  Kenny Bengtsson, fotograf och barnbarn till Bertil och Gertie Linné

 2. Hej!
  Jag har inte givit er lov att sätta ut gamla foto på mig.
  Jag har hittat gamla Bröllopsfoto på mig .Var vänlig tag bort dom omedelbart på er sida 5/3 1965 10 st. foto Serie 11201 – 11300.Louise är omgift några gånger sedan dessa foto togs. Jag själv är lyckligt omgift och bildat familj över 45 år sedan, så jag vill absolut inte bli uppringd av personer som meddelar att jag sitter kvar på er bröllopsfoto sida över för Sture Falheds Bröllopsfoto. Har skickat email tidigare 2017 till er men ni besvarar inte.
  Hälsar Sten.

  • Hej!
   Vi publicerar bilderna enl. texten på donationens öppningssida.
   Beklagar att jag inte har svarat på ditt e-brev, men jag känner inte igen ärendet. det kan bero på att Vi har haft några länkar som inte fungerat.
   Givetvis så tar vi bort bilderna som ni inte önskar vara publicerade.
   Vi hoppas att ni i fortsättningen har glädje av bilderna på vår hemsida.
   Mats Olsson
   Föreningen Svedala-Barabygden

Kommentarer är stängda.